Posljednjih 12 dana u Osječko-baranjskoj županiji nije bilo niti jednog novog slučaja zaraze Covidom-19. Međutim, poslije nove hrpice od 150 uzoraka, jedan je nalaz ipak ‘isplivao’ pozitivan i sada su u županiji ukupno do sada 132 zaražene osobe. Novi slučaj dolazi iz Gata, a kod osobe koja je bila u samoizolaciji, usljed čega je mogućnost daljnjeg širenja minimalna. Štoviše, nije se povećao broj osoba u samoizolaciji, već smanjio za 3. Sada je skromnih – 11. Na liječenju kod kuće nalazi se 12 osoba u žuapniji, u KBC-u Osijek dvije, a ukupan broj onih koji su se riješili Covida je 110. Dakle, jednostavnim oduzimanjem brojeva, dolazimo do trenutno 14 oboljenja u županiji. Distanca je i dalje ‘majka svih mjera’.

Načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ Goran Ivanović, a kojeg ste upravo čuli, i opet ćete, apelira i na povratnike u Hrvatsku. Mjere su popuštene, uživali smo u 12 dana bez zaraza, a sada se valja sjetiti da nije sve gotovo.

I na kraju jedna vesela vijest! Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke za rad ugostiteljskih objekata u kojima njihov rad više nije ograničen od 6 do 23 sata. Kafići i restorani sada mogu raditi dulje od 23 sata, no ostala epidemiološka pravila ostala su ista pa razmak između susjednih stolova i dalje mora biti najmanje metar i pol, dezinfekcija obvezna, bez grickalica u zdjelicama, bez začina po stolovima, s mjerenjem temperature konobarima prije smjene.