Jučer očito nismo imali izoliran slučaj velikog broja novih slučajeva zaraze virusom Sars-Cov-2 u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Jer, broj novih slučajeva danas je 56. A to nismo imali od slučaja u đakovačkom samostanu.

Naime, u posljednja 24 sata u KBC-u testiran je rekordan broj uzoraka, 429, sa Zavodom ukupno 467, a od kojih je 56 bilo pozitivno. Boravištem su novopozitivne osobe raširene na 20 naselja. Najviše novopozitivnih je sa šireg području gradova Osijek (23) i Đakovo (14). Tri osobe su s područja grada Našice, po dvije osobe s područja gradova Beli Manastir i Valpovo te općine Bilje, a po jedna zaražena osoba je s područja grada Belišće te općina Đurđenovac, Antunovac, Jagodnjak, Petlovac, Petrijevci, Strizivojna, Trnava, Vuka i Kneževi Vinogradi.

Povećan je i broj hospitaliziranih u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Trenutno je na liječenju 34 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su pet na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 143 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 667 osoba.

Na danas održanoj sjednici, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije predložio je da se radi zaštite najrizičnije skupine građana donese preporuka o zabrani posjeta domovima za starije i nemoćne te drugih ustanova socijalne skrbi. Naime, među novopozitivnim osobama u zadnja 24 sata su i pet djelatnika te jedan štićenik Doma za starije i nemoćne osobe iz Osijeka, kao i tri djelatnika Doma iz Belog Manastira. Epidemiološka obrada domova za starije i nemoćne je u tijeku, no svi novooboljeli su izdvojeni te je ukupna situacija pod kontrolom. Zbog pozitivnih nalaza po jednog djelatnika jučer su privremeno zatvorene liječničke ordinacije u Belišću i Jagodnjaku, a u tijeku je epidemiološka obrada.

A nije dobro ni u susjedstvu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 30 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, po 1-na iz Jarmine, Ivankova, Opatovca, Gunje, Cerića, Komletinaca, Otoka, 2-je iz Starih Jankovaca, Petrovaca, Bogdanovaca). Trenutno je u županiji 13 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji na području županije je 745 osoba. Iz sustava obrazovanja ukupno je obolio 1 nastavnik i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 9 nastavnika i 361 učenik.

Požeško-slavonska županija javlja 8 novih slučajeva!