Iza nas je povijesna noć za Lijepu Našu. Spajanjem Pelješkog mosta Hrvatska je konačno postala jedinstven teritorij. Postavljanjem posljednjih 18 metara rasponske konstrukcije hrvatski jug povezan je s ostatkom zemlje.

Dva velika vatrometa, klapske pjesme, mnoštvo brodica, barki i drugih plovila s upaljenim bengalkama. Nije riječ o dočeku Nove godine već o posljednjoj etapi spajanja Pelješkog mosta. Priča stara više od dva desetljeća sinoć je dobila epilog – most je povezao naselja Komarnu i Brijesta. Tisuće kineskih radnika danonoćno je gradilo most visok 55 metara i dug oko 2,4 kilometra, a usprkos pandemiji radovi su završeni tri mjeseca prije isteka roka. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se radi o povijesnom trenutku za rješavanje pitanja prekida teritorijalnog kontinuiteta kopnenim putem.

Iako je svečano spajanje održano noćas, most će u promet biti pušten iduće godine budući da ga čekaju fini radovi kao što je opremanje asfaltom, zaštitnim ogradama i kamerama za videonadzor. Dovršetku projekta bitno je pomogla i Europska unija iz čijih je fondova za most izdvojeno 357 milijuna eura. Dodajmo i kako je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula da se cestarina, barem u ovim prvim godinama, neće naplaćivati.