Građani Osijeka uskoro će moći zamijeniti dosadašnje oblike javnog prijevoza novima, a sve s ciljem očuvanja i smanjenog zagađenja okoliša. Projekt E-mobilnost građanima donosi  175 novih vozila, odnosno 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala, te 25 samoposlužnih stanica za odlaganje istih.

Nakon realizacije spomenutog projekta građani će prilikom kupnje karte za gradski prijevoz biti u mogućnosti birati hoće li se voziti tramvajem, autobusom, mehaničkim ili električnim biciklom, a uskoro i električnim automobilom.

Energija potrebna za funkcioniranje samoposlužnih stanica za odlaganje bicikla, dolazit će iz solarnih elektrana postavljenih na samim stanicama, a razmak između samih stanica bit će 500-tinjak metara kako bi mogle biti dostupne i pristupačne svima.

 

 

Veći  gradovi diljem svijeta već su prihvatili ovakav način usluge dijeljenja prijevoza, a Osijek bi mogao biti jedan od predvodnika takve usluge u cijeloj državi. 85 posto projekta, čija je ukupna vrijednost 9,2 milijuna kuna, dolazi iz sredstava fondova EU, dok grad Osijek financira 15 posto.