Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham primili su danas u nastupni posjet veleposlanika Republike Austrije NJ.E. Josefa Markusa Wuketicha u sjedištu Grada Osijeka.

Gradonačelnik i veleposlanik uvodno su ocijenili odnose između Austrije i Hrvatske tradicionalno prijateljskim uz suradnju u mnogim područjima, osobito u gospodarstvu.

Gradonačelnik Radić osvrnuo se na činjenicu kako je Austrija drugi najveći investitor u Republici Hrvatskoj koji zapošljava oko 35.000 tisuća ljudi te istaknuo važnost njihovoga poslovanja za jačanje gospodarstva.

– U Osječko-baranjskoj županiji imamo brojne austrijske tvrtke i cilj nam je dodatno ojačati naše gospodarske veze na području Osijeka, osobito po pitanju kontinentalnog turizma. Veliki broj austrijskih državljana dolazi u Hrvatsku, pretežito na Jadran, tako da ćemo raditi na tome da pojačamo dolaske austrijskih turista u Osijek i Osječko-baranjsku županiju – kazao je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako Osijek s Austrijom već dugi niz godina ima snažnu suradnju na području kulture, koju planiraju i nastaviti, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je veleposlanik Wuketich u Osijek došao upravo u okviru 11. Dana austrijske kulturete najavio najbogatiji program do sada.

– Pripremili smo tri izložbe, prikazali već dva filma, bit će i diskusija s austrijskim autorima, kao i razne radionice, tako da zaista mogu reći da su ovo najraznovrsniji Dani austrijske kulture u Osijeku. Razgovarali smo i o gospodarskoj suradnji koja je već sada intenzivna, no i dalje ćemo raditi na povećanju investicija, na korist žitelja ovoga kraja. Prostora za suradnju imamo u području turizma jer Osijek i Osječko-baranjska županija imaju što ponuditi, a austrijski turisti već su ostali ugodno iznenađeni Kopački ritom–kazao je veleposlanik Wuketich.

Predsjednik Gradskoga vijeća Vladimir Ham rekao je kako je važan temelj ove suradnje činjenica da je Osijek grad koji je kroz povijest duboko obilježen austrijskom kulturom.

– Svjedoci smo toga gdje god da u gradu pogledamo i vjerujem kako naš sličan mentalitet doprinosi tome da se danas bolje razumijemo. Sve ove važne teme su dodirne točke na kojima gradimo zajedničku budućnost i mislim da ćemo kroz suradnju s gospodinom Wuketichem doći na puno bolje razine i turističkih posjeta ali i kulturnih razmjena – napomenuo je Ham.

Na sastanku je istaknuto i kako među gradovima prijateljima Osijeka nema niti jednog austrijskog grada, stoga su se sudionici složili da će buduće bratimljenje biti sljedeći korak prema jačanju međusobnih veza.