Ususret Božiću, i ove se godine početak došašća u Osijeku obilježio tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće ispred konkatedrale sv. Petra i Pavla.

Prigodni obred predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki koji je ujedno i zapalio prvu svijeću nade, dok se za svečano božićno ozračje pobrinuo osječki zbor Lipa.

Svečanosti paljenja svijeće prisustvovali su osječki gradonačelnik Ivan Radić, dožupan osječko-baranjski Mato Lukić, te zamjenici gradonačelnika Dragan Vulin i Jasenka Crnković.

– Prva svijeća simbolizira nadu i vjeru, a to je upravo ono što nam treba u ovim izazovnim i neizvjesnim trenutcima, poručio je gradonačelnik Ivan Radić, dodajući kako će osječki Advent, odnosno Adventiranje započeti 2. prosinca, na Dan grada Osijeka kada će se upaliti i sve adventske lampice.

– Posebno nas veseli Festival svjetla koji će biti na Trgu Ante Starčevića gdje ćemo na pročeljima prikazivati stare fotografije Osijeka. Razvili smo modularan oblik Adventiranja, što znači da Advent nije samo sajam, nego se krećemo duž cijelog grada. To je jako bitno s obzirom na epidemiološke uvjete, a to znači da se osječki Advent neće niti u jednom trenutku otkazivati – dodao je gradonačelnik.

Novost u ovogodišnjem Adventu je 10 kilometara lampica koje će osvjetljavati grad, kao i 25 ugostiteljskih kućica te mini bine za nastupe osječkih glazbenika.

– Ugostitelje koji su se javili na javni natječaj i koji sudjeluju u Adventiranju, Grad Osijek je oslobodio zakupa javne površine, a ono što građane najviše zanima je kotač Ferris wheel koji će doći uskoro u Osijek, 35 metara visine, najveći u Hrvatskoj, o čemu ćemo više otkriti nakon Dana Grada – rekao je gradonačelnik Radić.

– Ovo je vrijeme kada trebamo svjetlo, svojevrsno izaći iz tame i slijediti svjetlo. Ovo je i najtoplije vrijeme u duši, kada ljudi trebaju biti najbliži jedni drugima, biti dobri jedni prema drugima, i ono što je najvažnije čuti jedni druge – poručio je dožupan Lukić.