Osječka Zimska služba s nedjelje na ponedjeljak oko ponoći izašla je na teren kako bi solju posipala sve glavne prometnice, mostove, nadvožnjake, prilaze javnim institucijama i linije javnog gradskog prijevoza. Do 10 sati jedinice Unikoma solju su posipale 180 kilometara prometnica, utrošeno je 100 tona soli na području grada Osijeka.

Gradonačelnik Ivan Radić u ponedjeljak ujutro obišao je zimsku službu i potvrdio kako su u Osijeku sve ceste prohodne.

– Sve raspoložive jedinice su na terenu, s 14 velikih i šest malih strojeva. U ovome trenutku 50 ljudi je na terenu i čisti snijeg kako bi i ceste i nogostupi bili čisti i prohodni. Što se tiče Gradskog prijevoza putnika, gornji kontaktni vod je zaleđen, stoga tramvaji u ovome trenutku nemogu prometovati. Odmah ih je zamijenilo šest autobusa, tako da se i taj promet nesmetano odvija. Možemo reći da smo prvi snijeg dočekali spremni, zimske službe nastavljaju raditi – rekao je osječki gradonačelnik.

Podsjetio je građane na obvezu čišćenja snijega ispred svojih domova te pozvao vozače koji nemaju zimsku opremu da se ne uključuju u promet.

Održavanje prohodnosti javnih površina u uvjetima zimskih nepogoda povjereno je gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom koja raspolaže s 1000 tona soli za posipavanje i brojnim strojevima – od ralica i utovarivača do kamiona za odvoz snijega, njih ukupno 14, ali i cijeli vozni park koji se koristi u vrijeme građevinske sezone.

Zimska služba spremna je za 24-satno djelovanje tijekom cijelog zimskog razdoblja, od 15. studenoga 2021. do 15. travnja 2022. Unikom održava 185 km prometnica, 53 km biciklističkih staza i 150.000 četvornih metara pješačkih površina, za što je u proračunu osigurano tri milijuna kuna. Istodobno GPP održava 29 kilometara tramvajske pruge, 81 peron tramvajskih stajališta te 177 autobusnih stajališta. Za taj posao osigurano je dodatnih pola milijuna kuna.