Grad Osijek započeo je u četvrtak podjelu 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kućanstvima individualnog stanovanja. Riječ je o ulaganju vrijednom gotovo osam milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 85 posto sredstava iz EU fondova, dok je 15 posto investicija Grada.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je danas kako sve višestambene zgrade u Osijeku imaju mogućnost odvajanja otpada na svome pragu te da će sada to moći činiti i kuće.

– Građani odvajaju papir, plastiku, biootpad i miješani komunalni otpad, a podjelom ovih spremnika više neće morati koristiti plastične vreće za odvajanje biootpada i plastike – rekao je gradonačelnik Radić i podsjetio kako Grad Osijek sustavno ulaže u gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša.

– Uspješno su sanirana odlagališta otpada Nemetin i Filipovica, u tijeku je sanacija i trećeg, onog u Sarvašu. Imamo tri reciklažna dvorišta i kompostanu, uskoro ćemo otvoriti i četvrto. Osijek je proglašen najboljim eko-gradom u državi, što je zasluga svih nas, nastavit ćemo i u budućnosti raditi na isti način – dodao je osječki gradonačelnik.

Pojašnjavajući dinamiku podjele posuda, direktor Unikoma Mario Turalijarekao je kako podjela započinjeu rubnim dijelovima grada. Prve su posude tako dobili stanovnici Višnjevca, a podjela će se nastaviti prema mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

– Plan podjele je takav da ćemo gledati da što prije podijelimo kante. Dijelit ćemo ih u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće. Oni koje ne zateknemo kod kuće mogu se javiti u Unikom i dostavit ćemoim kante na kućnu adresu. Dosad smo ih podijelili oko 2000 i nadam se da ćemos podjelomzavršiti kroz par mjeseci.

S novih 15.500 žutih posuda za plastiku te 16.100 smeđih posuda za biootpad, Grad Osijek u cijelosti zatvara sustav u kojem se otpad odvaja na mjestu njegova nastanka. U osječkoj gradskoj upravi stoga očekuju kako će već ove godine ispuniti zadani europski cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.