Gimnastičko društvo Osijek-Žito, kao i njihovi partneri Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Žito Grupa, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski gimnastički savez, ušli su u završni dio priprema za DOBRO World Cup u sportskoj gimnastici koji će se po 13. put održati u osječkoj dvorani Gradski vrt.

Ove godine Osijek će gimnastički svijet okupiti od 9. do 12. lipnja, a sve novosti otkrivene su na današnjoj konferenciji za medije u osječkom gimnastičkom Centru Sokol u kojoj je niz visokih uzvanika i govornika uživo vidjelo i treninge naših vrhunskih vježbača poput europskog viceprvaka AurelaBenovića, a gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Krešimir Šamija te vaterpolska legenda i specijalist koordinator Odjela za posebne marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc imali su čast primiti prve zlatne medalje koje spremno čekaju i najbolje gimnastičarke i gimnastičare ovogodišnjeg DOBRO World Cupa.

Vladimir Mađarević, sportski direktor Svjetskog kupa u Osijeku i dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza

„Hrvatski gimnastički savez posljednjih 15-ak godina napravio je velike iskorake baš u međunarodnom smislu. Iza nas su 2 olimpijske medalje, 4 svjetske, 9 europskih, naš Tin Srbić tri puta je proglašavam najboljim sportašem Hrvatske… Gimnastika u Hrvatskoj, a pogotovo u Osijeku već ima svoje mjesto i renome. Pored niza velikih medalja mi smo 13 godina organizator jedne od najvažnijih manifestacija u kalendaru Svjetske gimnastičke federacije, a u ovih 13 godina izrasli smo u jednu od najbolje organiziranih etapa Svjetskog kupa. Svake godine dolazi nam 30-ak zemalja iz cijeloga svijeta, iz godine u godinu nižemo rekorde po brojnosti sportaša, a do sada je na naš turnir došlo preko 1.000 sportaša iz 80 zemalja svijeta, a prijenos natjecanja svake godine izravno je išao putem Hrvatske radiotelevizije. Slika iz Gradskog vrta ide i u cijeli svijet, do sada je otišla u preko 600 milijuna kućanstva i doista mogu reći da smo prešli kompleks „male“ zemlje, nove mlade države i da smo rame uz rame s velesilama koje na svim razinama, i sportski i organizacijski čak i pobjeđujemo. Što se tiče hrvatske reprezentacije za ovogodišnji turnir, predstavljati će nas oni najjači, aktualno olimpijsko srebro Tin Srbić, legende naše gimnastike Filip Ude i Robert Seligman i mladi AurelBenović, te Ana Đerek, Tijana Korent, Christina Zwicker i Antea Ercegović. Uvijek očekujemo puno od naših sportaša u Osijeku i oni od sebe, ipak nastupaju pred domaćom publikom, a ove godine ponovno očekujemo punu dvoranu u onom najboljem sjaju kako to Osijek inače zna napraviti“.

Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza

„Ponosni smo što ćemo 13. put biti domaćin DOBRO World Cupa, ali ovaj put me posebno veseli što nam se publika vraća u dvoranu. Pozivam sve da 11. i 12. u finalne fane turnira doći u Gradski vrt i uživaju u pravom gimnastičkom spektaklu, a oni koji to ne mogu da prate prijenos na Hrvatskoj televiziji. Uz pomoć Ministarstva turizma i sporta u sklopu Svjetskog kupa ponovno ćemo okupiti i preko 200 hrvatskih licenciranih trenera i sudaca i osigurati im niz edukacija, organizirati ćemo i Skupštinu HGS-a, okupiti sve ono najbolje što nudi naša gimnastika. Kao najavu Svjetskog kupa ponovno ćemo organizirati Najdužu špagu na svijetu, a ove godine Osijeku, Čakovcu, Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru pridružuje se i Dubrovnik. Svi ovi gradovi 28. svibnja u istom trenutku će sa stotinama mladih gimnastičara napraviti najdužu špagu na svijetu i najaviti Svjetski kup u Osijeku. Upravo tog tjedna Hrvatski gimnastički savez u Dubrovniku organizira sastanke Vijeća, Predsjedništva i Tehničkih odbora Svjetske gimnastičke federacije (FIG), stoga nas čekaju izazovni tjedni u kojima će gimnastika vjerujem biti često spominjana. Ponosan sam što smo uz pomoć HOO-a, MINTS-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije pokazali i veliko srce te ćemo od Svjetskog kupa u Osijeku pa sve do kolovoza i Europskog prvenstva u Münchenu u Osijeku osigurati smještaj i treninge za preko 20 članova ukrajinske gimnastičke federacije. Biti će to uzajamna pomoć, jer dolazi nam jedna od gimnastičkih velesila od kojih će i naši sportaši i treneri puno toga moći naučiti.“

Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka

„DOBRO World Cup je brend Grada Osijeka. Osim 4 gimnastička kluba koji rade na području grada, velik broj ljudi koji treniraju, od djece do onih u zrelijoj dobi, ali i tradicija, jer gimnastika uz streljaštvo ima najdulju tradiciju u gradu, svakako je nešto što je dobro za naš grad. U sportskom smislu dobro je jer se ovaj turnir pozicionirao na svjetskog gimnastičkoj karti, a u turističkom činjenica da su svi smještajni kapaciteti u to vrijeme popunjeni, sve govore. Vjerujem da će svi oni koji dođu u Osijek poželjeti se vratiti opet, a oni koji turnir budu gledali putem malih ekrana, da će poželjeti doći“.

Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sport

Kao i svake godine, DOBRO World Cup jedna je od najuspješnijih i najbolje organiziranih manifestacija kroz 4 godine koliko traje projekt financiranja Velikih sportskih manifestacija. Ovaj turnir je i te kako opravdao naše povjerenje. To je manifestacija koja je odlična sinergija javnog i privatnog u Osijek, a turnir ima i visoku turističku ulogu, odličnu suradnju sa Županijom i Gradom i radi na poticanju razvoja ovog bazičnog sporta u našoj zemlji što je jako bitno. Iako nosi naziv DOBRO, ovo je odlična, rekao bih i jedna od najboljih sportskih manifestacija u Hrvatskoj“.

Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije

„Sretan sam što organizator DOBRO World Cupa napokon neće imati kočnicu zbog pandemijskih mjera, a siguran sam da je to olakšanje i za sportaše, ali i gledatelje koji će ponovno imati priliku napuniti Gradski vrt do vrha i pokazati još jednom da smo sjajni domaćini i da volimo vrhunski sport“.

Dubravko Šimenc, specijalist koordinator Odjela za posebne marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice

„Svima je poznato da su turizam i sport nešto najvrjednije što ima Hrvatska. Kao što je ATP Umag perjanica u tenisu, tako je i DOBRO World cup nešto što smo prepoznali kao top događanje. Trenutno je u tijeku kampanja Doživi domaće, a ja sam siguran da će gosti iz cijeloga svijeta koji dola  na ovaj turnir doživjeti Slavoniju i Baranju i Osijek u onom svom najboljem smislu, u gostoprimstvu, gastronomiji i sve ono prekrasno što ovaj istočni dio Hrvatske nudi. Posebno me veseli što se u dvoranu vraća publika, a to je nešto što će lijepu sliku prekrasne dvorane Gradski vrt poslati u svijet. Ponosni smo što će „Croatia Fullof Life“ opet zablistati zahvaljujući ovom natjecanju.“

Josip Bičvić, član Uprave Žito Grupe

„Nije novost da Žito Grupa podržava mnoge sportove, ali ako smijem biti iskren, projekti s gimnastikom nekako su nam jedni od najdražih. Medijska snaga koju je DOBRO World Cup razvio u posljednjih 13 godina je nevjerojatna i ovo je svakako jedna od najpozitivnijih priča ovog dijela Hrvatske, a mi smo ponosni što smo dio nje“.