U povodu manifestacije WineOS, sajma vina, delicija i ugodnog življenja, koji će se 13. i 14. siječnja osmi puta održati u Osijeku u organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“,  održana je konferencija za medije.

-Ove godine očekujemo najbolji i najposjećeniji WineOS koji označava prekrasan početak  nove godine, rekao je Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana te dodao kako su upravo manifestacije prošle godine privukle velik broj posjetitelja u grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju te ju pozicionirale kao najbolju turističku godinu, čak i u usporedbi s predpandemijskom 2019.

-Osječko-baranjska županija podržava i podržavat će i ubuduće ovakve i slične manifestacije koje imaju za cilj privući posjetitelje u do sada samozatajnu i skrivenu destinaciju, a to je istok Hrvatske – kazao je Lukić.

Potporu osmom WineOS-u daje i Grad Osijek, a pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Igor Medić, istaknuo je kako ova manifestacija privlači posjetitelje iz nekoliko susjednih zemalja.

– Ovogodišnjih 110 izlagača govori u prilog da WineOS raste iz godine u godinu, baš kao i očekivanja, a Gradu Osijeku je čast da je partner u organizaciji ove vrijedne manifestacije – rekao je Medić. Manifestacija je po svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja i unapređenja kulture stola., a ove godine najvljeno je 110 izlagača. iz Hrvatske i susjednih zemalja (Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske…).

U prosincu prošle godine TZ OBŽ napravila je promociju WineOS-a i osječkog Adventa u susjednoj Baranji, rekla je direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić.

– Imamo povećanje od 57% dolazaka i noćenja mađarskih gostiju, što smatram lijepim uspjehom. Ono što je posebno vrijedno je da je upravo WineOS prva velika vinska manifestacija u Hrvatskoj, upravo u siječnju kada nam je posebno potreban motiv za dolazak– rekla je Jurić. Na prošlogodišnjem WineOS-u ostvarena je suradnja s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek čiji su učenici učili i radili na velikoj i zahtjevnoj manifestaciji poput ove.

-Mi ćemo svoj doprinos dati kroz promociju strukovnog obrazovanja kako bi široj javnosti približili što ugostiteljsko-turistička zanimanja pružaju i na koji način oni, uključenjem u tržište rada, mogu generirati razvoj turizma u ovom dijelu Hrvatske. S druge strane, izuzetno nam je važna dodatna povezanost s ostalim dionicima turističkog sektora te lokalne zajednice – zaključila je voditeljica projekta Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Dorotea Telarović.