Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić u nastupni posjet primio je veleposlanika SR Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Christiana Hellbacha. Bio je to veleposlanikov prvi put posjet Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a teme sastanka odnosile su se poglavito na položaj njemačke nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji te mogućnost osnaživanja suradnje tvrtki s područja Županije i njemačkih tvrtki.

Veleposlanik Hellbach je osobito bio zainteresiran za način na koji Osječko-baranjska županija provodi mjere poticanja gospodarskog rasta i poboljšanja demografske slike.
– Naš interes je da u Hrvatskoj imamo partnera koji se pozitivno razvija u svakom smislu. Drago mi je i da se imidž Slavonije, koji možda izvana djeluje negativno, neprestano mijenja, kako u akademskoj zajednici tako i u gospodarskom dijelu. Smatram da u svemu postoji još puno potencijala koji se može aktivirati i mi smo spremni, u okviru naših mogućnosti, to poduprijeti – rekao je veleposlanik.

Zamjenik župana Josip Miletić upoznao je veleposlanika s pozitivnim gospodarskim brojkama koje Županija bilježi posljednjih godina, kao i s nizom mjera kojima potiče rast gospodarstva.
– Na današnjem sastanku razgovarali smo i o važnim projektima koje provodimo u Osječko-baranjskoj županiji, poput izgradnje Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, a bilo je riječi i o ulaganjima u obrazovni sustav te uspostavi Regionalnih centara kompetentnosti – istaknuo je Miletić.

Kad je riječ o suradnji s manjinskim zajednicama, osobito ovom prigodom sa Zajednicom Nijemaca i Austrijanaca, važno je istaknuti da je Županija povećala sredstva koja izdvaja za njihovu potporu za čak 20 posto.