Danas je rečeno, mjere se još popuštaju. Kafićima se produžuje radno vrijeme za jedan sat. Kud’ dobro stojimo, kud’ će i Europsko nogometno prvenstvo. Stožer je održao konferenciju za novinstvo i epidemiološke mjere je postupno dokidaju. Procijepljeni smo dosta, škola završava…

Izmijenjeni su neki tehnički detalji oko prelaska granice. Ulazak je u RH osobama iz EU cijepljene s dvije doze, dozvoljen je odmah po drugom cijepljenju, bez isteka nekog vremena. Božinović.

 A odskora će se moći organizirati koncerti i drugi događaji s više osoba, ali…

 – Zabrinjava porast indijske varijante, tzv. delta. Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene. U drugim zemljama većinom se ta varijanta sa 1 popela na 3%, što nije zabrinjavajuće ali traži pozornost – kazala je, a onda iznijela nešto također zabrinjavajuće… – Dva izvješća su još u obradi, odnosno epidemija u Finskoj u jednoj bolnici, a gdje je oboljelo 57 bolesnika. Od toga je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno s jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. I dalje moramo biti oprezni – kazala je Markotić, za ravnotežu…

I danas, razumije se, ima novih slučajeva zaraze virusom Sars-CoV-2. Osječko-baranjska i virovitičko-podravska županija bilježe po 4 nova slučaja i po jednu preominulu osobu. U OBŽ to je ženska osoba ’58. godište. Ujedno, u KBC-u Osijek i OŽB Našice je 21 Covid-19 pacijent, svega 1 na respiratoru. Požeško-slavonska županija je testirala 74 osobe, a ‘rezultat’ je 0. U bolnici je 3-je. Vukovarsko-srijemska županija je testirana 181 uzorak, 5 je novih slučajeva, a 18 osoba je u bolnici. A nacija? Nacija je zbrojila 134 nova slučaja. Umrlih je 13 osoba u zadnja 24 sata. U bolnicama je 456 pacijenata, 44-oro na respiratorima. Aktivno u cijeloj državi je 1.207 slučajeva.

Podsjećamo Vas ujedno na poziv na cijepljenje bez najave u Osječko-baranjskoj. Nataša Turić, ravnateljica Zavoda i Mato Lukić, načelnik Stožera kažu – samo dođete, zasučete rukav i to je to! Lokacije su Gradski vrt, Zrinjevac, čepinski Hrvatski dom, u Našicama škola Dore Pejačević, u Đakovu, Valpovu i Belom Manastiru gradska dvorana. Dakle, u bilo koje vrijeme, subota i nedjelja, od 8 do 13 i od 14 do 19 sati. Ponijeti zdravstvenu iskaznicu! Neka ne dolaze oni koji trebaju dobiti drugu dozu, za to će dobiti poziv. Mogu doći sve dobne skupine, pa i djeca od 12 godina…, ali u pratnji roditelja.