U Pučkom otvorenom učilištu Osijek održao se sastanak s ciljem dodatnog informiranja i jačanja interesa za zapošljavanjem ranjivih skupina u turizmu i ugostiteljstvu. Dio je to projekta Inklutour, a sastanak je održan s vlasnicima osječkih turističko-ugostiteljskih objekata na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Od brojnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Inklutour, održao se i radni sastanak s vlasnicima turističko-ugostiteljskih objekata na području Grada Osijeka s ciljem dodatnog informiranja i jačanja interesa za zapošljavanjem osoba s invaliditetom u turističko-ugostiteljskom sektoru. Sastanak se održao u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Osijek, koji je ujedno i nositelj ovog projekta, na kojem su predstavljene brojne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a najveći naglasak je bio na poticajima koje poslodavci mogu ostvariti prilikom zapošljavanja ranjivih skupina.

Na početku sastanka, sudionicima je predstavljen projekt Inklutour te su prezentirani svi obrazovni programi koji su se provodili u sklopu projekta s osobama s invaliditetom, a koji su im omogućili dodatno obrazovanje iz područja turizma i ugostiteljstva te pripremu za tržište rada. Sudionicima sastanka predstavljene su vještine i znanja koje su osobe s invaliditetom naučile tijekom projekta, a koje bi vlasnicima objekata omogućile razvijanje i proširivanje turističke i ugostiteljske ponude.

Iznimno je bitno naglasiti kako mnogi potencijalni poslodavci nemaju direktne informacije o poticajima koje ostvaruju prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom, a u koje se ubrajaju subvencioniranje plaća i zdravstvenog osiguranja, sufinanciranje troškova prijevoza, ali i obrazovanja, kao i subvencioniranje tehničkih i/ili arhitektonskih prilagodbi za osobe s invaliditetom.

Sudionici sastanka iskoristili su priliku sjesti i otvoreno razgovarati o svim prednostima, ali i potencijalnim izazovima prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi se međusobno razmijenila iskustva i otvorile prilike za neke nove suradnje.

Tako se i tijekom ljetnih mjeseci javnost kontinuirano informira i savjetuje u sklopu projekta, s ciljem senzibiliziranja zajednice po pitanju aktivnog zapošljavanja osoba s invaliditetom koje mogu pružiti i upotpuniti turističku sliku Srijema, Slavonije i Baranje kako bi buduća turistička i ugostiteljska ponuda bila prilagođenija još većem i širem broju potencijalnih posjetitelja, osobito na inkluzivnoj razini.

Projekt Inklutour započeo je u ožujku 2022. i provodit će se sve do studenog 2023. godine. Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Više informacija o projektnim aktivnostima mogu se pronaći na Facebook i Instagram stranici Inklutour.