Sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog chipa za bespilotne sustave danas (4. veljače 2022. godine) potpisali su direktor osječke tvrtke Orqa d.o.o. Srđan Kovačević, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Tomislav Matić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb Gordan Gledec. Svečano potpisivanje održano je u prostoru Kulturnog centra Osijek, a tomu su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i drugi uzvanici.

 

Cilj sporazuma je da u sklopu IPCEI (ImportantProjectsofCommon European Interest), ključnog strateškog instrumenta za provođenje EU industrijske strategije, potpisnici Sporazuma zajednički rade na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europske unije.

 

– Grad Osijek je predvodnik različitih inovacija s područja IT industrije, a u suradnji sa Sveučilištem uvjeren sam da će potencijal ove gospodarske grane samo rasti. Današnji ugovor između osječke tvrtke Orqa i FERIT-a te zagrebačkog FER-a omogućava znanstvenu potporu u novim projektima i razvoju novih proizvoda koji će unaprijediti i osnažiti naš IT sektor. Upravo je suradnja sveučilišta i akademske zajednice s tvrtkama i industrijom temelj kvalitetnog razvoja svake zajednice, a Osječko-baranjska županija uvijek će pružati potporu svima koji djeluju za boljitak našeg kraja – kazao je župan Ivan Anušić.

 

Direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević istaknuo je kako je njihov cilj ovim projektom pokušati izgraditi ekosustav pravog dizajna čipova zbog kojih bi Slavonija u budućnosti postala „Silicijska dolina“.

 

– Na nama je da projektima damo komercijalni impuls, međutim ne možemo ih realizirati bez podrške akademskih institucija koje su izvor znanja, ali i kadra. Cilj nam je ne samo proizvesti zamišljeni proizvod, već i kreirati zamašnjak za stvaranje novih tvrtki i inicijativa koje će u budućnosti nastaviti našim putem. Velika je prilika za jugoistočnu Europu da u novom strateškom poretku nađe svoje mjesto u digitalnom dizajnu i dizajnu čipova, što smo prepoznali kao područja koja nedostaju na europskom tržištu. Hrvatska je u tom smislu idealno geografski smještena za pružanje spomenutih usluga, a za pet ili deset godina nam se pruža prilika da ovdje počnemo graditi velike stvari koje bi bilo nemoguće ostvariti bez podrške europskih strateških programa – rekao je Srđan Kovačević i dodao kako im je cilj stvoriti čip za besposadne sustave.

 

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je da je svijet ovisan o čipovima, posebno u uvjetima pandemije. – Europa se odlučila uhvatiti u koštac s ovim problemom ne samo u proizvodnji, već i razvoju i dizajniranju čipova, ali i stvaranju kvalitetnog kadra koji će raditi na takvim projektima. Tu je naš zadatak osigurati uvjete da jedan dio te priče bude u Hrvatskoj i Osijeku, stoga mi je drago da FERIT i FER surađuju s osječkom tvrtkom Orqa na koju smo izuzetno ponosni jer je to temelj razvoja ovog kraja. Grad Osijek će im u tome biti pouzdan partner – rekao je Vulin.

 

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, istaknuo je kako je ovaj sporazum nastavak uspješne suradnje njihovog fakulteta i zagrebačkog FER-a.

– Posebno mi je drago što se u tu suradnju uključila i jedna osječka tvrtka i da osječka gospodarska scena ide u tom smjeru uz već razvijeni IT sektor koji je dosegao međunarodne razmjere. Ovo je korak u smjeru razvoja elektroničke industrije i hardvera u Osijeku. Nadam se da ćemo mi uspjeti dati svoj doprinos, a na temelju te suradnje i usvojenih znanja obogatit ćemo i svoje studijske programe i obrazovati studente koji će odgovoriti svim izazovima na tržištu rada – zaključio je Matić.

 

– Drago mi je da ponovno surađujemo s FERIT-om te da se institucionalna suradnja prelijeva i u suradnju s realnim sektorom, ali i da oba fakulteta koriste svoja znanja i vještine u kreiranju novih rješenja. Naš je zadatak pomoći u dizajniranju i projektiranju čipova u čemu imamo veliko iskustvo – kazao je dekan FER-a Zagreb prof. dr. sc. Gordan Gledec.

 

Inače, svojim dosadašnjim djelovanjem tvrtka Orqa pozicionirala se kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova), a danas potpisani sporazum s dva renomirana fakulteta jedinstven je na području Republike Hrvatske te će se njegovim provođenjem dodatno osnažiti položaj i vidljivost Osijeka i Osječko-baranjske županije u IT svijetu.