Proteklog vikenda uspješno je održan 55. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Susret je okupio 14 zborova iz 10 hrvatskih županija s preko 400 pjevača, koji su svoj nastup morali izboriti na županijskim smotrama, samostalnim preslušavanjima i videoselekcijama. Iz Osijeka je odlazak na natjecanje u Poreču izborilo Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“.

Prvog dana Susreta, u subotu, 24. rujna u 17 sati, zborovi su predstavili svoje natjecateljske programe u kazališnoj dvorani Pučkoga otvorenog učilišta Poreč, koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu: Antoaneta Radočaj-Jerković, Marija Ramljak i Igor Vlajnić. Drugoga dana Susreta, u nedjelju, 25. rujna u 11 sati, zborovi su proslavili ovu manifestaciju svojim revijalnim nastupima te zajedničkim pjevanjem skladbe Sliku milu Istre naše, Ivana Matetića Ronjgova.

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ ostvarilo je najbolji rezultat na natjecanju zborova osvojivši zlatnu plaketu, uz izvrstan broj bodova (98,58). Pod dirigentskim ravnanjem Valerije Fischbach na natjecanju su izveli sljedeće skladbe: Josquin des Pres: El grillo; J. Štolcer-Slavenski: Voda zvira; R. Matz: Pjesma uskrsnuća; H. Mancini: The Pink Pantheruz klavirsku pratnju Igora Rončevića, dok su se na revijalnom dijelu predstavili atraktivnom Narančom Elvisa Stanića.

Posljednjih 30-ak godina Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ redovito se predstavlja na različitim domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje osvaja brojna priznanja i nagrade, a iz Poreča se vratilo sa svojim 23. zlatnim odličjem. Od 1993. godine zbor je deset puta bio pobjednik državnih natjecanja u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Lipaši su bili željni natjecanja uživo i prezadovoljni su ponovnim druženjem s drugim zborovima. Zajednička briga svih zborova bila je uspostavljanje nastavka rada amaterskih zborova nakon otežanoga rada zbog COVID-19 krize. Zborovi su nastupili s manjim brojem pjevača nego inače, no kvaliteta rada zborova ostala je na visokoj razini. Posebno treba pohvaliti organizatore natjecanja i stručno povjerenstvo Susreta na izvrsno odrađenom poslu. Lipaši ističu da će ovo natjecanje pamtiti po velikoj kiši koja ih je iznenadila pri dolasku na samo natjecanje, ali i po ekspresnom sušenju, izradi frizura i pripremi za nastup koji je bio na visokoj razini i ničim nije odavao prethodnu sliku zbora. Zadovoljni svojim natjecateljskim nastupom, revijalnim nastupom i druženjem u Poreču i Vrsaru lipaši su otišli kući – pjevajući!